Hyppää pääsisältöön

Erityisruokavaliot Omnian opiskelijaravintoloissa

Omnian opiskelijaruokailussa sinulle järjestetään erityisruokavalio. Ilmoita erityisruokavaliosi sivulta löytyvällä lomakkeella keittiöhenkilökunnalle.

Erityisruokavalio järjestetään opiskelijaruokailussa terveydellisistä syistä lääkärintodistuksen perusteella. Lääkärintodistus ja sen perusteella täytetty erityisruokavalioilmoitus toimitetaan oppilaitoksessa keittiöille. Lääkärintodistusta ei edellytetä vähälaktoosisessa tai laktoosittomassa ruokavaliossa, kasvisruokavaliossa eikä uskonnollisiin syihin perustuvassa ruokavaliossa. Lääkärintodistus pyydetään sieltä, missä erityisruokavalion tarve on todettu.

Erityisruokavalion ilmoittanut ruokailija ei saa mitään itselleen sopimatonta ruoka-ainetta. Erityisruokavaliota noudattavan ruokalista laaditaan mahdollisimman paljon muiden ruokalistaa muistuttavaksi.

Erityisruokavalion ilmoituslomake tulee toimittaa jokaisen lukuvuoden alussa, mieluiten jo ennen opiskelun alkamista. Erityisruokavalioilmoitus ja lääkärintodistus tulee toimittaa oppilaitokseen kaikista vältettävistä ruoka-aineista.

Mikäli sinulla on kysyttävää erityisruokavalion toteuttamisesta opiskelijaruokailussa, ota yhteyttä oppilaitoksen keittiöhenkilökuntaan.

Allergia

Maito, muna, vehnä, kala ja pähkinät ovat yleisimmät vakavien allergiareaktioiden aiheuttajat. Allergiaruokavalio perustuu lääkärin tekemään taudinmääritykseen ja kirjoittamaan lääkärintodistukseen. Kaikki opiskelijaruokailussa vältettävät vaikeita tai haittaavia oireita aiheuttavat ruoka-aineet kirjataan erityisruokavalioilmoitukseen, ja niistä tulee olla lääkärintodistus. Ravitsemuksellisesti keskeiset ruoka-aineet korvataan muilla sopivilla ruoka-aineilla.

Jos ruokavalio on erityisen rajoitettu, liitetään ilmoitukseen myös yksilöllinen ruokavaliosuunnitelma. Oppilaitoksessa on oltava tieto adrenaliiniruiskeen käytöstä ja siitä, miten nuorta hoidetaan, jos hän saa vahingossa vältettävää ruoka-ainetta. Kun ruoka-allergisen nuoren ruokavaliossa vapautuu ruoka-aineita, ilmoitetaan tästä keittiölle kirjallisesti. Tällöin ei tarvitse toimittaa uutta lääkärintodistusta.

Kasvisruokavalio ja uskonnollisista syistä noudatettavat ruokavaliot

Kasvisruokavaliota noudattaville tarjotaan lakto-ovovegetaarista kasvisruokaa, jossa on viljavalmisteiden, kasvisten, hedelmien ja marjojen lisäksi maitovalmisteita ja kananmunaa. Myös liivatetta sekä muita eläinperäisiä ainesosia ja lisäaineita voi ruuissa olla. Kasvisruokavaliosta ei edellytetä lääkärintodistusta. Kasvisruokaa on peruslounaan vaihtoehtona päivittäin. Uskontoon perustuvassa ruokavaliossa sianliha, naudanliha tai verituotteet korvataan pääsääntöisesti lakto-ovovegetaarisella ruokavaliolla. Uskontoon perustuvista ruokavalioista ei edellytetä lääkärintodistusta.

Keliakia

Vehnä, ruis ja ohra korvataan gluteenittomilla viljoilla ja gluteenittomilla valmisteilla, joiden analysoitu gluteenipitoisuus on alle 20 mg/kg. Erityisruokavalioilmoituksessa ilmoitetaan, jos ruokailija ei siedä gluteenitonta kauraa tai gluteenitonta vehnätärkkelystä.

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosipitoiset maitovalmisteet korvataan vähälaktoosisilla tai laktoosittomilla valmisteilla. Ruokajuomana tarjotaan vähälaktoosista maitoa/piimää tai laktoositonta maitojuomaa. Lomakkeella ilmoitetaan, onko kyseessä vähälaktoosinen vai laktoositon ruokavalio. Näistä ei tarvitse toimittaa lääkärintodistusta.

Ruoka-aineiden aiheuttamat lievät oireet

Jos ruokailija saa lieviä oireita ruoka-aineesta, huomioidaan se ruokailutilanteessa siirtämällä kyseinen ruoka-aine syrjään. Tällöin ei tarvita erityisruokavaliota eikä lääkärintodistusta. Lieviä, itsestään ohimeneviä allergiaoireita kuten suun kutinaa ja ihon lehahtelua aiheuttavia ruoka-aineita ovat tyypillisesti kypsentämättömät kasvikset ja hedelmät (tomaatti, porkkana, omena) etenkin koivun siitepölyallergisilla ja atooppista ihottumaa sairastavilla lapsilla. Yleensä lieviä oireita aiheuttavat kasvikset sopivat mainiosti kypsennettyinä. Lisäaine- ja mausteallergiat ovat erittäin harvinaisia.

Ruokavaliokokeilut

Ruokavaliokokeilut, eli tietyn ruoka-aineen määräaikainen välttäminen, tehdään ainoastaan lääkärintodistuksen perusteella. Erityisruokavaliolomakkeelle merkitään ruokavaliokokeilun tarkka ajanjakso. Tällöin jätetään ruokavaliosta pois ne raaka-aineet, joita lääkärintodistuksen perusteella tulee välttää. Muita ruokavaliokokeiluja ei toteuteta. Uudet ruoka-aineet kokeillaan aina kotona, ei koulussa.

Takaisin ylös
Tagit:
Hyvinvointi