Hyppää pääsisältöön

Paneelikeskustelussa kiusaamisesta ja yksinäisyydestä muistutettiin aikuisten vastuusta

Uutinen | 24.04.2024
Omnian opiskelijoiden kattohallitus järjesti keskiviikkona 24.4. paneelikeskustelun kiusaamisesta ja yksinäisyydestä. Paikalla Lehtimäentien auditoriossa oli noin 25 ihmistä. Lisäksi keskustelua seurattiin striimin kautta.

Keskustelemassa olivat Panu Janhunen Helsinki Missiosta, media-alan opiskelija Meri Ruokonen Omnian opiskelijoiden kattohallituksesta, Miguel Reyes Mieli ry:stä, Janne Mäkelä CP-yhdistyksestä sekä Stadin AO:n opiskelija Eelis Soininen. Paneelissa keskusteltiin siitä, millaisia vaikutuksia kiusaamisella ja yksinäisyydellä on, mistä kiusaaminen johtuu ja mitä kiusaamisen ja yksinäisyyden ehkäisemiseksi voidaan tehdä.

Panelistit korostivat yksinäisyyden monimuotoisuutta ja sen vaikutuksia yksilöön. Yksinäisyyden taustalla voi olla monia asioita eikä yksinäisyys näy aina päälle päin. Kokemus siitä, ettei tule nähdyksi voi myös johtaa huomion hakemiseen kiusaamisen kautta. Kiusaaja voi olla myös itse joutunut kiusatuksi eikä ole saanut kiusaamiseen apua.

Keskustelussa huomautettiin, että mikään syy ei oikeuta kiusaamista. Kiusaaminen tai kiusaamatta jättäminen on aina tietoinen päätös ja jokaisella on mahdollisuus valita olla mukava. On kuitenkin tärkeää ymmärtää kiusaamisen ja yksinäisyyden taustalla olevia asioita, jotta niihin voidaan vaikuttaa. Kiusaaminen voi jättää pitkäkestoisia jälkiä, ja siksi on tärkeää puuttua siihen nopeasti ja tehokkaasti.

Vastuu kiusaamiseen puuttumisesta on aikuisilla. Kiusaaminen on heijaste yhteiskunnasta, jonka aikuiset luovat. Aikuisten tulee luoda ympäristö, jossa yksinäisyyttä voidaan ehkäistä. 

Panelisteilta kysyttiin, mitä he toivoisivat kouluissa aikuisten tekevän. Aikuisilta toivottiin aitoa läsnäoloa ja lähestyttävyyttä. Lisäksi koulujen tulisi tarjota matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja tapahtumia, joissa nuoret voivat olla vapaasti omana itsenään ja tutustua toisiinsa.

Tutustu opiskelijatoimintaan ja tule mukaan!
Opiskelijatoiminta Omniassa
Takaisin ylös
Tagit:
Uutinen
Hyvinvointi
Osallisuus