Hyppää pääsisältöön

Future of Making -työpajan pilotointi

Blogi | 08.04.2025
MOSAIC-hankkeessa Omniassa on luotu uusia ja innovatiivisia sisältöjä taideaineiden, yrittäjyyden ja puualan opetukseen.
Kolme henkilöä hymyilee kuvassa. Kuvassa näkyy kolme pöytää.
Työpajassa valmistettiin pöydät.

Omnian puuosastolla opettajat Mona Olander ja Juhani Horelli ovat ansiokkaasti pilotoineet hankkeessa kehiteltyjä sisältöjä jo kohta vuoden ajan. Viimeisimmäksi pilotoidun: "The Future of Making" työpajan sisältö on ollut inspiroiva tapa ottaa uusia ideoita ja teknologioita käyttöön Omnian puuosaston opetuksessa. 

Neljän työpajan sisällön kehittäminen oli Canada CEGEP:in, Ranskan SEPR:in ja Omnian opettajien yhteinen ponnistus. Kukin koulu suunnitteli omat työpajansa samaan opintokokonaisuuteen. Sovittiin, että työpajan sisältö mukautetaan kunkin koulun koneiden, ohjelmien ja henkilöstön osaamisen mukaan. 

Tässä opettaja Juhani Horelli kuvaa työpajan pilotointia Omniassa. 

Tämän vuoden tammikuussa aloitimme Future of making -hankkeessa kehitetyn opintokokonaisuuden pilotoinnin 9 oppilaan ryhmän kanssa. Päätimme keskittyä neljästä työpajasta ranskalaisen kumppanikoulumme opettajan: Benjamin Justin, tekemän työpajan pilotointiin. Työpajassa valmistettava tuote oli pöytä, jossa opiskelijat voisivat yhdistää CNC-tekniikoita, laserleikkausta ja -kaiverrusta, 3D-piirustusta ja tulostusta. Pöydässä on kansi, joka jyrsittiin taskuja varten, ja täytettiin laserleikatuilla puupaloilla. Pöydän jalkojen lisäosa piirrettiin ja tulostettiin 3D:llä ja lopuksi jalat kiinnitettiin ja pyöristettiin.

Työpajaprojektin haasteena oli, miten suunnitella ja muuttaa se tarpeisiimme. Ranskalaisen koulun työpajan koneet ovat eriaiset kuin Omniassa ja siksi kaikki piirustukset piti ensin sovittaa Omnian koneille sopiviksi.

Opiskelijat työskentelivät kolmen hengen ryhmissä ja heille annettiin tehtäväksi antaa omalle ryhmälleen nimi sekä suunnitella pöytälevyn muotoilu CNC-taskuille ja laseroidulle puukappaleelle. Päätin myös, että ryhmät suunnittelisivat myös oman logonsa. Se kaiverrettaisiin laserilla pöytälevyn pohjaan. Kun mallit olivat valmiit, ne ohjelmoitiin ja jyrsittiin CNC-laitteellamme 3-4 mm:n syvyyteen.

Työvaiheita oli 3: Jalkojen paikkojen taskujen jyrsintä, pöydän alareunan viiste, pyöreä muoto ja lopuksi suunniteltujen muotojen taskujen jyrsintä puukappaleisiin.

Seuraavalla viikolla opiskelijat valmistelivat puukappaleiden asettamista laseroitavaksi. Siim Eigo-Saar Omnian Makerspace:stä avusti asiantuntevasti opiskelijoita tarvittavien osien 3D-tulostamisessa ja laseroinnissa. Lopuksi jalkojen päät pyöristettiin tavallisella jyrsimellä.

Kolme joukkuetta olivat: Ahma (kala ja ahman tassu) ja Gargamel (sarjakuvahahmo) sekä Team Sebastian.

Opettajan näkökulmasta oli inspiroivaa ottaa haaste oppilaiden kanssa vastaan tässä hankkeessa. Kun otetaan huomioon, että kyseessä oli hankkeen ensimmäinen tämän työpajan kokeilu, se oli menestys!  Oli ilo nähdä, miten oppilaat tarttuivat tilaisuuteen muokata tuotetta omalla muotoilullaan, logollaan ja korkeudellaan, ja käyttivät samalla käsillä olevaa teknologiaa. Nauroimme paljon, ja lopputuloksetkin olivat hyviä!

Tämä Mosaicissa kehitetty opintokokonaisuus siirretään suomeksi käännettynä huhtikuun aikana Omnian Moodleen, jotta mahdollisimman moni muukin opettaja pääsee tutustumaan sen sisältöön ja hyödyntämään sitä opetuksessaan.

Omnian Moodlesta se on tarkoitus kopioida myös kansalliselle avointen oppimateriaalien alustalle (aoe.fi), jotta Suomen muidenkin ammattikoulujen puualan opettajat pääsevät hyödyntämään materiaalia.

Haluatko tutustua aiheeseen lisää?
Tutustu MOSAIC-hankkeeseen
Takaisin ylös
Tagit:
Kehittäminen Omniassa
Ammattitaito
Kansainvälisyys
Kehittäminen
Verkostot