Hyppää pääsisältöön
Hei uusi ammatillinen ja TUVA opiskelija! Katso tärkeät tiedot opintojesi aloittamiseksi

Katsaus Nuorten työpajojen Taidepajan historiaan

Blogi | 04.07.2024
Vuonna 2005 Kirkkonummella Purotiellä toimintansa aloittanut Taidepaja tunnettiin alkuvuosina Media- ja taidepajana. Tuolloin toiminnassa painottui loppuvuosia enemmän digitaalinen taide. Taidepajan toiminta päättyi kesällä 2024 pitkäaikaisen työpajaohjaajan jäätyi eläkkeelle. Syksyllä 2024 Kirkkonummella aloittaa uusi Hyvinvointipaja.
Yksityiskohta taidepajan opiskelijan tekemästä maalauksesta.

Taidepajalla on ollut valittavissa laajasti erilaisia taidemenetelmiä, niin pieniä ja helppoja harjoitustöitä kuin vaativampiakin teoksia. Taidepajan vaiheisiin liittyy paljon erilaista ja monipuolista toimintaa alkaen perinteisistä maalaus- ja savitöistä taulunkehyksiin ja teatteritarpeiston suunnitteluun ja valmistukseen.

Asiakas- ja harjoitustöinä Taidepajalla tehtiin maalauksia erityyppisille alustoille, kuten akryyli-, akvarelli- ja temperamaalauksia sekä öljypastelliteoksia. Osa nuorista toteutti myös tasokasta koristemaalausta huonekaluihin. Vuosien varrella nuoret saivat olla mukana myös monissa musikaali- ja teatteriprojekteissa.

Taidepajan viimeinen yhteistyö oli Aleksanterin teatterissa 2023 esitetty Lempeä lähiössä -näytelmä, johon Taidepajan nuoret valmistivat rekvisiittaa.  

Myös isokokoisia lavastemaalauksia, pienoismalleja ja taustakankaita on valmistettu moniin esityksiin –   teatterinaamareita unohtamatta. Vanhalla commedia dell´arte-naamarintekomenetelmällä monistettavuus on avainsana, kun esitykseen tarvitaan monia samanlaisia tai samantyyppisiä naamareita. Nuoret pääsivät tutustumaan tähän mielenkiintoiseen menetelmään aina silloin kun se sopi asiakastilaukseen. Tällainen teatteriyhteistyö on ollut nuorille ainutlaatuinen kokemus.

Monipuolista osaamista

Savi antaa mahdollisuudet toteuttaa melkein mitä vaan. Alkuharjoittelun jälkeen nuoret muotoilivat mitä moninaisimpia teoksia ja kokeilivat erilaisia pintakoristelutapoja sekä tutustuivat lasituksen ihmeelliseen maailmaan. Savesta tehtiin uniikkeja taideteoksia, muotokuvia, eläinhahmoja, ruukkuja, vateja, pelinappuloita, kynttilätuikkukippoja, seinäkylttejä, koristelaattoja, pääsiäis- ja joulukoristeita sekä uniikkikoruja. Keramiikaksi poltettuina ja lasitettuina ne menivät myyntiin OmniaShoppiin.

Veistoksia ja reliefejä eli korkokuvia valmistettiin saven lisäksi myös kierrätyspahvista, metalliromusta, tietokoneiden poisto-osista ja luonnon materiaaleista. Valaminen tehtiin betoniin ja kipsiin. Kipsistä tehtiin myös valumuotteja veistoksille.

Muita käytössä olleita menetelmiä olivat esimerkiksi vahamaalaus, öljyvärimarmorointi, bronssipatinointi, syanocopy-tekniikka, linokaiverrus, polttoneulakaiverrus ja paperimassateokset.

Alkuvuosina oli enemmän digitaalisia harjoituksia ja videoiden tekoa. Tuolloin paja oli nimeltään Taide-ja mediapaja. Myöhemmin toimittiin Taidepajana ja painotus siirtyi enemmän taideaineisiin. Ohjelmassa pidettiin kuitenkin kuvankäsittely, digipiirtäminen ja pienet taittotyöt asiakastilauksina. 

Käytetyimmät ohjelmat olivat Photoshop, InDesign ja Illustrator. Taidepajalla oli mahdollista toteuttaa graafisen suunnittelun töitä kuten julisteita, logoja ja pieniä esitteitä. Taidepajan omien näyttelyiden julisteet suunniteltiin luonnollisesti Taidepajalla. Samalla tuli grafiikkaohjelmien ja digitaalisen piirtopöydän käyttöharjoitusta. Myös valokuvausharjoitukset olivat osa toimintaa ja usein valokuvaus ja kuvankäsittelytehtävät yhdistettiinkin yhdeksi kokonaisuudeksi.

Taideseinä.

Keraamisia teoksia Kirkkonummella Purotien toimipisteessä.
Taideseinällä neljä eri aihekokonaisuutta: Vesi, viidakko, avaruus ja fossiilit.

Mahdollisuus ideoida omaa tai toteuttaa yhdessä sovittua

Taidepajalla nuorilla oli mahdollisuus vaikuttaa osittain tekemiinsä töihin. Asiakkaalta saattoi tulla tilaus, jossa oli tietyt reunaehdot, joiden puitteissa työ toteutettiin. Kaikki eivät tehneet samoja tehtäviä, vaan työt jaettiin nuorille huomioiden jo saavutettu osaaminen ja suunniteltu ajankäyttö. 

Nuoret saivat ehdottaa ja ideoida, mutta osa nuorista toteutti mieluimmin yhdessä sovittuja ideoita kuin ideoivat itse. Ohjaajan tehtävänä oli innostaa kokeilemaan suunnittelua, vaikka se olisikin nuoresta tuntunut liian haasteelliselta. Ohjaaja auttoi, tuki ja kannusti yrittämään.

Tehtävät on pyrittiin suunnittelemaan mahdollisimman monipuolisiksi. Taidetehtävien lisäksi pajalla opeteltiin muun muassa tunneilmaisun ja itsetunnon vahvistamista ja rohkaistiin ryhmässä toimimiseen. Tilanteen mukaan työskenneltiin ryhmässä, pareittain ja toteutettiin myös yksilötöitä. Taidepajalla tilat oli järjestetty niin, että tarvittaessa pystyi työskentelemään vähän sivummalla omassa rauhassa, mutta kuitenkin olemaan läsnä ja lähellä.

Taideseinä.

Keraamisia teoksia Kirkkonummella Purotien toimipisteessä.
Taideseinällä neljä eri aihekokonaisuutta: Vesi, viidakko, avaruus ja fossiilit.

Monipuolisia jatkopolkuja

Kaikilla Omnian Nuorten työpajoilla kannustetaan ja innostetaan nuoria hakeutumaan opintoihin tai töihin. Taidepajan luonteen mukaisesti toiminnasta sai erityisesti valmiuksia pyrkiä taidekouluihin. Esimerkiksi keväällä 2024  nuorista läpäisi pääsykokeet ja pääsi opiskelemaan Vapaaseen taidekouluun. Monet muutkin taidekoulut Suomessa ovat saaneet Taidepajan nuorista uusia opiskelijoita. Joitakin vuosia sitten muutamia pääsi myös ulkomaille taidekouluihin muun muassa Skotlantiin ja Ruotsiin.

Osa nuorista on suuntautunut työmarkkinoille. Esimerkiksi keväällä 2024 yksi nuorista pääsi Finnairille koulutukseen ja sitä kautta töihin asiakaspalveluun, muutama sai harjoittelupaikan Kierrätyskeskuksesta somistustehtävien parissa.

Myös muut ammatit ovat kiinnostaneet nuoria. Nuoria onkin kannustettu suuntautumaan myös muille aloille, sillä taideala on paljon vaativampi kuin moni nuoria osaa aavistaakaan.

Vuosien varrella taidepajalaiset kävivät tutustumassa eri oppilaitoksiin. Vierailuja tehtiin esimerkiksi Omnian Media-alan ja kuvallisen ilmaisun koulutukseen sekä Pekka Halosen akatemiaan.

Työpajajakso kantaa pitkälle elämässä

Taidepajalla järjestettiin nuorten omia näyttelyjä, jotta muutkin pääsivät ihailemaan heidän upeita teoksiaan. Nuorten taidetta on pysyvästi esillä Kuusiniemen toimipisteessä ja Kirkkonummella.

Saadun palautteen perusteella nuoret ovat saaneet vahvistettua itsetuntoa, käden taitoja, arjen hallinta on parantunut, kiinnostus opiskelusta tai työpaikan hankinnasta on lisääntynyt. Monilla myös sosiaaliset taidot ovat parantuneet. Useimmat ovat löytäneet itsestään enemmän positiivisia ominaisuuksia sekä uskallus ryhmässä toimimiseen on vahvistunut. 

Monet nuoret ovat pitäneet Taidepajan henkilökuntaan yhteyttä pajajakson jälkeen ja jotkut ovat käyneet työpajalla moikkaamassa ja kertomassa kuulumisia – joskus jopa useiden vuosien jälkeen. Myös jälkikasvua on haluttu tuoda näytille ja valokuvia on lähetetty.

Takaisin ylös
Tagit:
Työtä ja tulevaisuutta
Taide ja käsityöt
Työllisyys