
Sivistyksen teemavuosi 2024 innoitti viime vuoden ajan Espoon työväenopistoa palaamaan toimintansa alkulähteille ja pohtimaan, millainen rooli ja merkitys sivistyksellä on nykyajan yhteiskunnassa, sekä mitä sivistys itse asiassa on. Sivistyksen määritteleminen onkin haastava tehtävä, sillä sivistys ei rajoitu vain akateemiseen oppimiseen. Siihen sisältyvät mm. henkinen kasvu ja voimavarat, empaattisuus sekä kyky omaksua ja ottaa monipuolisin tavoin vastaan tietoa ja taitoa. Teemavuoden aikana opistossa toteutettiin laaja-alaista keskustelua niin opiskelijoiden kuin henkilökunnankin toimesta siitä, mitä sivistys tosiasiassa meille merkitsee.

Nostoja sivistyksestä
Espoon työväenopistossa teemavuoden käynnisti toimialarehtori Anna-Maija Iskaniuksen blogi Pölyhuiska kädessä, jossa pohdittiin sivistyksen käsitettä. Samalla käynnistyi koko vuoden kestänyt Sivistyksen teemavuosi -blogisarja, jossa tarkasteltiin sivistystä useista näkökulmista, liikunnasta kestäviin elämäntapoihin.
Vuoden aikana sivistys-teema nousi korostetusti näkyville kaikessa toiminnassamme, mukaan lukien kurssivalikoima. Toiminnassamme nostettiin esille erityisesti Sivistyksen teemavuoden teemoja hyödyntäen: kestävä tulevaisuus; monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja uussuomalaisuus; kulttuuri ja taide sivistyksen edelläkävijänä; tieteestä sivistykseksi; lukutaito ja dialogi; sekä elinikäinen oppiminen ja sivistys. Läpileikkaavina teemoina toimivat myötätunto ja digitaalisuus.
Espoon työväenopiston teemavuosi 2024 kulminoitui Joululahjavalvojaiset sivistyksen siivin -tapahtumassa, jossa yhdistyivät perinteiset Joululahjavalvojaisemme sekä Sivistyksen teemavuosi. Kohokohtana oli Sivistyksen siivin -paneelikeskustelu, jossa kirjailija Joonas Konstig, vaikuttaja Emilia Uljas ja Espoon kaupungin kulttuuriyksikön erityisasiantuntija Katja Koskela toivat omat näkökulmansa nykypäivän ja tulevaisuuden sivistyksestä. Millainen on nykypäivän sivistynyt ihminen? Tätä kysymystä on meistä jokaisen hyvä pohtia.

Sivistys opiskelijoiden sanoittamana
Vuoden aikana pyysimme eri ainealueiden opiskelijoita pohtimaan ja sanoittamaan, miten he kokivat niin sivistyksen kuin työväenopiston roolin sivistyksen näkökulmasta, ja saimmekin todella rakentavia nostoja:
- "Kielten opiskelulla rakennetaan siltoja ihmisten välille." (Kielten kurssilainen)
- "Ilmaisutaito auttaa meitä kaikkia ilmaisemaan ja kertomaan itsestämme. Auttaa ilmaisemaan tunteita myös teatterin ulkopuolella. Auttaa myös puhetyöläisiä työssään." (Teatteri ja ilmaisutaidon kurssilainen)
- "Kaikki eivät osaa tai pysty sanallistamaan ajatuksia, mutta yksi kuva vastaa sataa sanaa! Edistää yhdenvertaisuutta." (Kuvataiteen kurssilainen)
- "Käsityötaidot vahvistavat suhdetta tavaroihin, kun on kokemus niiden valmistamisesta itse, sekä antavat kykyjä korjata ja muokata sitä, mitä jo omistaa tai käyttää olemassa olevia materiaaleja uudelleen luovasti. – Kaikki olennaisia taitoja maailmassa, jossa pitää siirtyä kulutuskulttuurista kestävämpään elämäntapaan." (Käsitöiden kurssilainen)
- "Liikunta on yksi tapa kehittää itseään henkisesti ja fyysisesti ja samalla ottaa vastuuta omasta terveydestään ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistaan. Monet liikuntamuodot sisältävät taiteellisia ja elämyksellisiä elementtejä. Tanssi on vain yksi osa liikuntaa." (Liikunnan kurssilainen)
- "Musiikki on iso osa kulttuuriamme! Se luo sitä. Musiikki on muinainen ja silti uudistuva kieli. Jokaisella kulttuurilla on musiikillinen perinteensä, joka on ominainen sille tietylle kansalle. Esim. suomalaisille runonlaulanta ja itkijänaiset ja kansanmusiikki." (Musiikin kurssilainen)
Tulevaisuuden sivistys
Sivistyksen sanoittaminen ja pohdinnoista syntyneet ajatukset auttoivat kirkastamaan työväenopiston roolia yhtenä sivistyksen vetureista ja saimme uutta voimaa toimintamme kehittämiseen. Vaikka Sivistyksen teemavuosi onkin jäänyt taaksemme, jatkamme edelleen omalta osaltamme sivistystoiminnan ylläpitoa ja kehittämistä. Koska sivistys kehittyy ja muotoutuu ajan ja yhteiskunnan myötä, jatkaa Espoon työväenopisto tulevaisuudessakin pölyjen puistattelua sivistyksen päältä. Näin tarjoamme parhaat puitteet opiskelijoillemme sekä toteuttaa että kehittää itseään nyt ja tulevaisuudessa.
Espoon työväenopisto kiittää Sivistyksen teemavuotta 2024 sen tarjoamasta tilaisuudesta kiillottaa opetuksemme perusteita.
Teksti: Karoliina Rankinen, koordinaattori