Hyppää pääsisältöön

OSKE ja HOK-Elanto luovat tulevaisuuden työuria maahanmuuttaneille

Blogi | 05.04.2024
Omnian osaamiskeskus OSKE ja HOK-Elanto ovat toteuttaneet kolmen vuoden ajan kielituettua työkokeilua HOK-Elannon päivittäistavarakaupoissa. Kokemukset yhteistyöstä ovat hyvät ja myös työkokeilijoilta on tullut kiitosta.
Kädet muodostavat sydämen auringonvaloa vasten.

”Yhteistyö alkoi vuonna 2021 eli koronan aikaan, kun pohdimme, kuinka vaikeimmin työllistyvien työllistäminen voidaan hoitaa”, kertoo OSKEn yrityskoordinaattori Adwoa Brewu.

HOK-Elannolla oli halu työllistää ihmisiä ja OSKEssa haluttiin, että asiakkaat työllistyvät. Haaste oli yhteinen, joten ratkaisua lähdettiin hakemaan yhdessä.

”Silloin esittelimme HOK-Elannolle tämän kielituetun mallin”, Brewu toteaa.

Työelämän tavat ja pelisäännöt tulevat tutuiksi kielen kautta

HOK-Elanto on monikulttuurinen ja monimuotoinen työpaikka ja yhteistyö OSKEn kanssa on lisännyt mielenkiintoa yritystä kohtaan. Etelä-Suomessa väestön kehittyminen monimuotoisempaan suuntaan näkyy myös HOK-Elannon työnhakijoissa. Yhä useammalla suomen kielen taito on kehittyvällä tasolla ja kielenkäyttötilanteiden tuki auttaa työssä ja työyhteisössä toimimisessa.

Kielituettu työkokeilu on vaikuttanut positiivisesti HOK-Elannon toimintaan kokonaisuudessaan. Kun työkaverin kielitaitotason ottaa huomioon, tulee pohdittua kuinka asiat esittää.

”Se tuo ymmärrystä, kun työskentelee eri taustoista tulevien ihmisten kanssa. Henkilöstö on ottanut kaikki positiivisesti vastaan. Monimuotoisuudesta on työelämässä hyötyä”, HOK-Elannon Human Resources Coordinator Sini Markkanen toteaa.

Kielituettuun työkokeiluun osallistuvat henkilöt työskentelevät neljä päivää viikossa HOK-Elannon päivittäistavarakaupoissa. Kerran viikossa kokoonnutaan käymään läpi töissä esille tulleita asioita opettajan johdolla. Kielen oppimisessa tukeminen on toiminnan kärki, mutta kielenkäyttötilanteiden kautta käydään läpi myös suomalaiseen työelämään liittyviä asioita ja pohditaan työyhteisössä toimimista. Opettajat ovat myös esihenkilöiden tukena.

”Pyritään tuomaan esille, että näin työpaikalla toimitaan ja sitä kautta tukemaan heidän toimijuuttaan itse työssä sekä työelämän vuorovaikutustilanteissa”, Brewu kertoo.

Yhteistyö OSKEn kanssa on tuonut konkretiaa johtamisen kehittämiseen ja kielitietoisuuteen

Markkanen näkee, että HOK-Elannossa ollaan hyvällä tiellä monikulttuurisuuden johtamisessa ja kielitietoisessa toiminnassa. Yhteistyö OSKEn kanssa on tuonut tekemiseen lisää konkretiaa ja asian tärkeyttä näkyväksi myös lähiesihenkilöille.

”Meillä HOK-Elannolla on jo aikaisemminkin tiedostettu, että täytyy panostaa ihan strategiatasollakin siihen, kuinka johdetaan monikulttuurista työyhteisöä, sillä meillä on monikulttuurinen työyhteisö. Tällä hetkellä meillä on työntekijöitä esimerkiksi yli 60 eri kansallisuudesta. Yhteistyö OSKEn kanssa on tuonut tätä kehittämistä konkreettisemmaksi.”

HOK-Elannon ja OSKEn kielituettuun työkokeiluun osallistuneista kolmannes on työllistynyt HOK-Elannolle. 

”Se on hyvä määrä alkuun ja voisi olla parempi. Ja osa on toki työllistynyt muualle. Näillä henkilöillä ei ehkä olisi muuten mahdollisuutta edes työllistyä. Myös muut ovat saaneet tästä eväitä, joista ammentaa. Heidän osaamisensa on vahvistunut”, Brewu toteaa.

Positiiviset kokemukset kannustavat kehittämään toimintaa

HOK-Elannon esihenkilöiltä ja OSKEn asiakkailta saatu palaute työkokeilusta on ollut positiivista. Työpaikoilla kokeilu on auttanut tiedostamaan omia toimintatapoja ja antanut työkaluja vieraskielisten työntekijöiden kanssa toimimiseen.

”Asiakkaat ovat myös kiitelleet paljon. Jotkut ovat sanoneet, että tämä on antanut itsevarmuutta ja tulevaisuuden näkymiä. Moni on osallistunut työkokeiluun aiemminkin eikä ole tiennyt mihin mennä sen jälkeen. Mutta tämän jälkeen, vaikka ei olisi työllistynyt, on ollut seuraavia suunnitelmia”, Brewu toteaa.

OSKEn ja HOK-Elannon työkokeilumalli vahvistaa OSKEn asiakkaiden kokemusta työelämän tasapuolisuudesta. Työkokeilijoina he tekevät samoja töitä muiden työntekijöiden kanssa ja pukeutuvat samoin. Monelle on ollut tärkeä asia saada käyttää radiopuhelinta samoin kuin muutkin. 

”Hyvää palautetta on tullut siitä, että pääsee tekemään kaupan töitä monipuolisesti eikä vain hyllyttämään yhtä hyllyväliä. Meillä on tavoite, että työkokeilijat otetaan yhtä lailla työyhteisön jäseneksi kuin kuka tahansa”, Markkanen toteaa.

HOK-Elannolla asiakaspalvelussa työkieli on suomi ja toisinaan työkokeilijan kielitaito ei riitä kassatyöskentelyyn. Näissäkin tapauksissa kielitaitoa pyritään kuitenkin tukemaan niin, että myös kassatyö lopulta onnistuisi.

”Siinä tämä malli on todella hyvä, kun OSKEn puolelta on S2-opettaja, joka tukee sitä kehittymistä”, Markkanen toteaa.

Haluaisitko suunnitella yhteistyötä OSKEn kanssa?
Lue lisää OSKEn palveluista työnantajille
Takaisin ylös
Tagit:
Työtä ja tulevaisuutta
Työelämäyhteistyö