Hyppää pääsisältöön

Sivistyksen teemavuosi 2024: Ohjauksesta tukea elinikäiseen oppimiseen

Blogi | 04.10.2024
Espoon työväenopiston suunnittelijaopettajat Sanni Broholm ja Satu Luhtanen pohtivat sivistystä vuorovaikutuksen ja ohjauksen näkökulmasta.
hahmot tukena, sivistyksen teemavuosi

Sivistyksen käsite on laaja ja monisyinen. Se ulottuu paljon pidemmälle kuin pelkkään tiedon akateemiseen omaksumiseen. Sivistyksellä ei tarkoiteta vain tiedon siirtämistä, vaan se kytkeytyy myös eettisiin arvoihin, vuorovaikutukseen ja ihmisen kokonaisvaltaiseen kehitykseen. Sivistys ei ole normaalista arjesta ulkopuolista, poikkeavaa toimintaa, vaan rakentuu osana arkea. Oppilaitoksissa tämä ilmenee erityisesti arjen ohjauksen ja vuorovaikutuksen yhteydessä.

Tärkeät, ihmisläheiset kohtaamiset

Erilaiset kohtaamiset arjessa ovat tilanteita, joissa ihminen oppii, kasvaa ja kehittyy. Oppilaitoksissa on monenlaisia kohtaamisia, mutta jokaisessa niistä on mahdollisuus sivistyksen edistämiseen. Opettajan ja opiskelijan välinen vuorovaikutus on hetki, jossa voidaan antaa tiedon lisäksi myös tukea, rohkaisua ja ymmärrystä. Nämä pienet hetket oppilaitoksen arjessa voivat jäädä elämään opiskelijan mieleen, muovaten hänen suhtautumistaan maailmaan ja toisiin ihmisiin.

Kasvokkaisten kohtaamisten tärkeyttä ei pidä unohtaa jatkuvasti digitaalistuvassa maailmassa. Digitaalisten palvelujen ajatellaan usein olevan kustannustehokkaita ja helppoja palveluntarjonnan muotoja. Kaikilla ei kuitenkaan ole pääsyä niiden äärelle tai riittävästi osaamista niiden kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen. Digitaalisten työkalujen välityksellä eivät myöskään pystytä tarjoamaan henkilökohtaista tukea tilanteissa, joissa tarvitaan syvällisempää ohjausta. Vaikka teknologia on muuttanut opetusta ja ohjausta, henkilökohtainen vuorovaikutus säilyttää paikkansa oppilaitosten sivistystehtävässä. Kasvokkaisen kohtaamisen ihmisläheisyyttä, empatiaa ja vuorovaikutusta on vaikea korvata. 

Ohjaus osana oppilaitoksen arkea 

”Sivistys on arkista käytäntöä”, pohditaan Terhi Hautamäen kirjoittamassa Sitran blogitekstissä Erilaiset sivistyskäsitykset: miten tavoittelemme parempia tulevaisuuksia? (sitra.fi). Oppilaitoksissa arkiset käytännöt, kuten kohtaamisetkin, ovat moninaisia. Espoon työväenopiston sivistystä edistävistä arjen käytännöistä voisi nostaa esimerkeiksi matalan kynnyksen maksuttomat, avoimet ohjauspalvelut, Kielitupa ja Tietotupa.   

Kielitupa

Kielituvassa suomen kielen opiskelusta kiinnostunut voi kohdata suomen kielen opettajan ja opinto-ohjaajan, saaden heiltä ohjausta sopivan suomen kielen kurssin valintaan sekä tukea suomen kielen oppimiseen. Ohjauksen tarve on moninaista. Esimerkiksi työväenopiston suomen kielen kurssit löytyvät Ilmonet.fi-palvelusta, mutta sähköisen palvelun käyttäminen ei ole kaikille luontevaa. Kielituvassa voidaan tarvittaessa tutustua yhdessä palvelun käyttöön. Kielitupa on nostettu Sivistyksen teemavuoden 2024 -tapahtumakalenteriin (sivistys.fi).  

Tietotupa

Tietotuvassa puolestaan digiopettaja tarjoaa digitukea älylaitteiden, ohjelmien ja sähköisten palveluiden käytössä. Näiden lisäksi tuvassa voi myös opettajan ohjauksessa harjoitella verkko-opetusalustojen käyttöä sekä saada lisätietoa kursseista. Tietotupa on avoin kohtaamispaikka kaikille matalan kynnyksen digitukea kaipaaville.  

Sivistys löytyy ja kasvaa arjen pienistä teoista ja kohtaamisista. Onnistunut ohjaus lisää oppijan autonomiaa, osallisuutta ja omaa toimijuutta. Ne ovat tärkeitä askeleita elinikäisen oppimisen polulla.

 

Teksti: Suunnittelijaopettajat Sanni Broholm ja Satu Luhtanen 

Takaisin ylös
Tagit:
Oppia ja iloa
Ohjaus
Pedagogiikka