Hyppää pääsisältöön
Hei uusi ammatillinen ja TUVA opiskelija! Katso tärkeät tiedot opintojesi aloittamiseksi

Sivistyksen teemavuosi 2024: Syödään yhdessä ja voidaan paremmin

Blogi | 27.05.2024
Ruoka on merkittävässä osassa ihmisen elämää, sillä se tarjoaa ravinnon lisäksi yhteisöllistä ja henkistä voimavaraa. Ruoanvalmistus on kokonaisvaltainen hyvinvointikokemus, johon saat opastusta työväenopiston ruokakursseilta.
Ruokapöytä, jossa lautasilla ruoka-annoksia.
Ruokakulttuuri on erottamaton osa sivistystä ja hyvinvointia. Kuva: Kati Pohjanmaa.

Ruoka ei ole vain kehon polttoainetta, vaan yhteisöllisyyden, kulttuurin ja hyvinvoinnin lähde. Yhteisöllisyyden tunteen ja hyvinvoinnin rakentaminen alkavat usein yksinkertaisista, yhteisistä hetkistä ruokapöydän ääressä. Yhdessä syöminen ei ravitse vain kehoa, vaan vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja edistää sosiaalista vuorovaikutusta. 

Näiden lisäksi ruoka voi olla merkittävä tekijä kestävän kehityksen edistämisessä. Valitsemalla paikallisesti tuotettuja ja vastuullisesti valmistettuja elintarvikkeita tuemme paikallisia yhteisöjä ja vähennämme ruoan ympäristövaikutuksia. Kestävä ruokakulttuuri ei ainoastaan säilytä luonnonvaroja tuleville sukupolville, vaan myös edistää terveellistä ja tasapainoista elämäntapaa. Työväenopiston ruokakursseilla keskitytäänkin jo kurssisuunnitteluvaiheessa kestävien ruokavalintojen suosimiseen.

Ruoka tuo ihmiset yhteen, juhlistaa kulttuuriperintöämme ja luo uusia muistoja. Se on olennainen osa elämäämme, joka vaikuttaa niin fyysiseen kuin henkiseen hyvinvointiimme, ja sen kautta voimme edistää sekä yhteisöllisyyttä että kestävää kehitystä.

Ruoanlaitto hyvinvoinnin lähteenä

Terveellisten ja ravitsevien ruokien valmistuksen opettelu parantaa ruokavalintoja ja opettaa arvostamaan ruoan merkitystä hyvinvoinnin kannalta. Ruoanvalmistus itsessään toimii luovan ilmaisun välineenä ja tarjoaa esimerkiksi stressinlievitystä kiireisen arjen keskellä. Monille ruoanlaitto onkin terapeuttista toimintaa, joka tarjoaa tekijälleen mahdollisuuden keskittyä hetkeen, ilmaista itseään luovasti ja samalla nauttia valmistamastaan ruoasta.  Ruoanlaitto on siis varsin kokonaisvaltainen hyvinvointikokemus!

Sukellus kansainvälisiin ruokakulttuureihin

Kansainväliset ruokakulttuurit tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden oppia uusia ruoanvalmistustaitoja ja terveellisiä ruokailutottumuksia. Tässä pari näkökulmaa siihen, miten kansainväliset ruokakulttuurit voivat vaikuttaa hyvinvointiisi:

  1. Kulttuurinen monimuotoisuus ja yhteisöllisyys:
    Ruoanvalmistus voi avata oven erilaisten kulttuurien ja ruokaperinteiden maailmaan. Tämä edistää kulttuurista monimuotoisuutta ja lisää ymmärrystä eri kulttuurien tapoja ja arvoja kohtaan. Yhteisten ruokailuhetkien kautta voimme kokea yhteenkuuluvuutta ja oppia arvostamaan moninaisuutta.
  2. Uusien ruokatottumusten omaksuminen:
    Kansainvälisiin ruokakulttuureihin tutustuminen tarjoaa mahdollisuuden oppia uusia ruokatottumuksia ja ruoanvalmistustapoja eri kulttuureista. Ruokakulttuurit tarjoavat vaihtoehtoisia ruokavalintoja, jotka tukevat tasapainoista ja monipuolista ravitsemusta, ja näin ollen edistävät terveyttä ja hyvinvointia. Erilaisten makujen, raaka-aineiden ja valmistusmenetelmien oppiminen voi rikastuttaa ruokavaliotamme ja innostaa kokeilemaan uusia, terveellisiä vaihtoehtoja. Erinomaisena esimerkkinä tästä toimivat mm. Välimeren alueen keittiöt, joissa käytetään mm. oliiviöljyä ja kaloja.

Jaettua iloa ruokakursseilla

""
Ruoanlaitto ja yhdessä syöminen ovat kokonaisvaltaisia hyvinvointikokemuksia. Kuva: Kati Pohjanmaa

Opetus- ja kulttuuriministeriön linjaukset painottavat vapaan sivistystyön keskeisinä tavoitteina yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja hyvinvoinnin edistämistä. Espoon Työväenopistossa tämä ajatus on keskeisessä osassa ruokakursseja. Ne tarjoavat mahdollisuuden oppia uutta ja luoda yhteyttä toisiin ihmisiin. Ne myös edistävät terveyttä ja hyvinvointia ruoan kautta. 

Ruokakurssit eivät ole vain ruoanvalmistuksen kursseja; ne ovat yhteisöllisiä ja hyvinvointia edistäviä kokemuksia, joissa korostuu yhdessä syömisen tärkeys. Lisäksi ruokakurssit tarjoavat osallistujille mahdollisuuden kokeilla, oppia uutta ja nauttia ruoasta kokonaisvaltaisesti. 

Olipa kyseessä kurssin päätteeksi jaettu illallinen tai kurssilaisten rento kahvihetki, yhdessä syöminen ja kiireetön juttelu ovat merkittävä osa kurssikokemusta. Ruokakurssit tarjoavat osallistujilleen mahdollisuuden kokea yhteisöllisyyttä ja jaettua iloa ruoan äärellä.


Kirjoittaja: Kati Pohjanmaa

Kirjoittaja on KM kotitalousopettaja, joka on toiminut jo useamman vuoden Espoon työväenopiston ruokakursseilla opettajana. Kirjoittaja toimii kouluttajana, kurssittajana, luennoitsijana, sisällöntuottajana ja ammattikorkeakoulun opettajana.

Takaisin ylös
Tagit:
Oppia ja iloa
Hyvinvointi
Kulttuuritoiminta
Monikulttuurisuus
Osallisuus