Hyppää pääsisältöön

Vammaisalan ammattitutkinto vei eteenpäin ammatillisella polulla

Blogi | 05.02.2025
Mirja Palokangas suoritti vammaisalan ammattitutkinnon oppisopimuskoulutuksena työn ohessa ja koki ammatillisen kasvun vahvistuneen koulutuksen myötä. Opintojen aikana saadut opit näkyvät työpaikalla uusina käytänteinä ja kasvaneena itsevarmuutena.
Mirja Palokangas

Mirja Palokangas työskentelee lähihoitajana Esperin Koti Oulun Iiriksessä, joka on hoitokoti kehitysvammaisille. Palokangas toimii myös ravitsemusyhdyshenkilönä sekä saattohoidon vastuuhenkilönä Iiriksessä. Palokangas suoritti Omniassa vammaisalan ammattitutkinnon oppisopimuskoulutuksena. 

Palokangas kertoo päätöksen hakeutua Vammaisalan ammattitutkinnon opintoihin syntyneen esihenkilön kannustuksesta kehityskeskustelun jälkeen. Esihenkilö oli tuonut hänelle koulutuksen materiaaleja ja suositellut hakeutumaan koulutukseen. Palokangas on peruskoulutukseltaan lasten- ja nuorten hoitoon erikoistunut lähihoitaja. Hän on työskennellyt Iiriksessä 6 vuotta ja hänellä on kehitysvammaisten kanssa työskentelystä jo pitkä kokemus. 

"Työni kautta ja kollegoilta olin oppinut vammaisalan työtä käytännössä, mutta kaipasin teoreettista pohjaa käytännön työhön. Halusin ymmärtää syitä toiminnan takana," Palokangas kertoo.

Vertaisoppiminen toi uusia näkökulmia

Koulutuksen suurimpana antina Palokangas mainitsee vertaisoppimisen muilta ryhmän opiskelijoilta. Hän opiskeli muiden Esperin yksiköiden työntekijöiden kanssa, ja eri yksiköiden käytännöistä keskusteleminen antoi uusia näkökulmia. Vaikka koulutus toteutettiin täysin etäopetuksena, syntyi ryhmään hyvä ryhmähenki ja opiskelijat pääsivät oppimaan myös toisiltaan.

"Oli hienoa oppia, miten asiat toimivat eri yksiköissä. Kuulin muiden toimintatapoja ja ymmärsin, että toinen yksikkö saattaa olla esimerkiksi hoidollisempi omaan yksikkööni verrattuna. Tämä antoi näkökulmaa omaan työhön," Palokangas sanoo.

Myös kommunikaatioon liittyvät opit jäivät erityisesti mieleen. Palokangas sai hyödyllisiä työkaluja esimerkiksi puhetta tukevaan ja korvaavaan kommunikointiin. 

”Meillä on asukkaita, jotka eivät puhu, ja opin paljon siitä, miten heitä voi tukea erilaisilla menetelmillä, kuten sosiaalisilla tarinoilla, viikkotauluilla, tukiviittomilla ja erilaisilla sovelluksilla”, Palokangas sanoo.

Voimavaralähtöisten työskentelytapojen ja eri ohjaustyylien opiskelu sai Palokankaan tajuamaan, että samat menetelmät eivät toimi kaikille asukkaille. 

”Osaan nyt paremmin huomioida asukkaidemme tarpeet”, Palokangas kertoo.

Opinnoissa tehdystä toiminnallisesta kesäkalenterista uusia käytänteitä työpaikalle

Yksi merkittävimmistä opinnoissa tehdyistä projekteista oli toiminnallinen kesäkalenteri Iiriksen asukkaille. Kalenterin luukuista avautui erilaisia aktiviteetteja, kuten ulkokahvitteluja, pihapelejä, kukkien istutusta ja askartelua. Palokangas yhdisti projektiin taiteen, liikunnan ja kulttuurin aktiviteetteja. Kalenterissa yhdistyi monet vammaisalan ammattitutkinnosta saadut opit.

"Asukkaat olivat mukana täysillä, ja myös työkaverit antoivat positiivista palautetta. Kalenterissa oli mallit ja ohjeet jokaiseen aktiviteettiin ja toimintaa oli kesän jokaiselle päivälle. Työporukan mielestä kalenterin voisi järjestää myös ensi kesänä," hän kertoo.

Oppisopimuskoulutus toi joustoa opiskeluun työn ohella

Oppisopimuskoulutuksessa työpaikka toimi oppimisen ympäristönä ja lisäksi Palokangas osallistui etäkoulutuksena toteutettuun teoriaopetukseen. Työnantajan tuki mahdollisti joustavan opiskelun oman työn ohessa. 

”Neljän tunnin teoriaosuudet kerran tai pari kuussa oli helppo yhdistää työpäiviin, ja ne huomioitiin työvuorojen suunnittelussa," hän kertoo.

Esihenkilö toimi myös Palokankaan ohjaajana opinnoissa ja he kävivät yhdessä läpi aina opintojen mukaisia asioita. 

”Pääsin opintojen myötä perehtymään työpaikallani uusiin tehtäviin, joita en ollut hoitanut aikaisemmin. Olin mukana mm. asukaspalavereissa ja perehdyin esimerkiksi sopimusasioihin.

Myös Omnian opetusta Palokangas kiittää.

”Jokaisella opetuskerralla oli mahdollisuus kysyä omia kysymyksiä tai jäädä myös opetuksen jälkeen keskustelemaan omista opinnoistaan. Opettajan tuki oli tosi tärkeää”, Palokangas miettii.

Koulutuksesta itsevarmuutta töihin

Koulutuksen myötä Palokangas koki ammatillista kasvua ja toi uusia ideoita työpaikalleen. Hän näkee, että motivaatio työhön on kasvanut, ja hän on ottanut monia uusia työskentelytapoja käyttöön. 

"Opinnot antoivat paljon uutta näkökulmaa ja itsevarmuutta omaan työhön. Työyhteisö näki positiivisen muutoksen, ja nyt kaksi työkaveriani on lähtenyt samaan koulutukseen", hän kertoo.

Myös Palokankaan esihenkilö, Esperin Koti Iiriksen yksikönpäällikkö Riina Kallio näkee Palokankaan kehityksen.

”Mirjan omassa työskentelyssä opinnot ovat näkyneet erilaisten toimintatapojen monipuolisena, rohkeampana käyttönä, kommunikaatiota tukevien menetelmien lisääntyneenä käyttönä ja rohkeutena tarttua erilaisiin haasteisiin. Heti opintojen alussa motivaatio ja innostus työhön näkyi ihan erilailla kuin aiemmin, kun Mirja alkoi saada tekemälleen työlle ja ihmisten kohtaamiselle erilaista kaikupohjaa teorian kautta”, Kallio kertoo.

Vaikka koulutus on jo suoritettu, Palokangas haaveilee edelleen uusista opinnoista.

”Avoimin mielin katson mitä tulevaisuus tuo tullessaan koulutusten tai töiden osalta," hän summaa.
 

Kiinnostuitko Vammaisalan ammattitutkinnosta
Lue lisää kehitysvamma-alan ohjaajan koulutuksesta
Takaisin ylös
Tagit:
Oppiminen Omniassa
Ammattitaito