Koulutuksen kuvaus
Suun ja hampaiden hoidon työmenetelmät, alan työvälineet, materiaalit ja tietojärjestelmät tulevat tutuksi opinnoissa. Tutustut hammashoitajan työhön kokonaisvaltaisesti. Opit avustamaan hammaslääkäriä suun sairauksien tutkimisessa ja kliinisissä toimenpiteissä sekä huoltamaan hammashoitovälineitä. Opit arvioimaan suun hoidon tarvetta ja tekemään suppeita terveystarkastuksia. Myös asiakkaiden ja ryhmien ohjaus suun terveyden edistämisessä sekä vastaanotosta ja hoitoympäristön toimintavalmiudesta huolehtiminen hygieniakäytäntöjen mukaisesti tulevat tutuksi opinnoissa. Opinnot valmistavat sinut myös huolehtimaan potilas- ja työturvallisuudesta.
Koulutus toteutetaan muuntokoulutuksena lähihoitajasta suunhoidon osaamisalan tutkintoon yhteistyössä työantajan kanssa. Sinulla tulee olla sosiaali- ja terveysalan perustutkinto suoritettuna ennen hakuajan käynnistymistä.
Omnia on luonnostaan monikulttuurinen opiskeluympäristö, mikä näkyy opinnoissa rikkautena. Omnia on hyvä ympäristö suunnitella myös yritystoimintaa ja kartuttaa yrittäjyysosaamista. Kestävän kehityksen edistäminen on osa perustutkinto-opiskelijan opintoja. Voit hakea koulutuksen jälkeen ammattikorkeakouluun tai yliopistoon jatko-opintoihin.
Lue lisää tutkinnon rakenteesta (eperusteet.opintopolku.fi). Koulutuksessa suoritat suunhoidon osaamisalan opinnot.
Koulutuksen tiedot
Minkälaisiin tehtäviin valmistut?
Suunhoitoon erikoistuneena lähihoitajana voit työskennellä hammashoitajana yksityisessä tai kunnallisessa hammashoitolassa ja sairaalassa. Voit myös työskennellä alan muissa tehtävissä esimerkiksi markkinointiyrityksessä. Suunhoitoon erikoistuneet lähihoitajat työskentelevät osana moniammatillista tiimiä yhteistyössä hammaslääkärien ja suuhygienistien kanssa.
Koulutuksen kesto
Opintojen kesto on yksilöllinen. Keskimäärin opinnot kestävät 1 vuoden. Opintojen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan ja siihen vaikuttavat mm. aikaisemmat opintosi, työkokemuksesi sekä yksilöllinen opiskelutarpeesi.
Toteutus
Koulutus muodostuu innostavista koulutuspäivistä, oppimistehtävistä, ryhmä- ja projektitöistä, itsenäisestä työskentelystä, pienryhmäohjauksesta ja työssä oppimisesta. Opetusta on sekä päivä- että ilta-aikaan.
Opintoihin sisältyy käytännön työelämässä oppimista pääosin Läntisen Uudenmaan hyvinvointialueen kuntien suunhoidon yksiköissä.
Hakeutuminen
Jatkuva haku
Suunhoidon osaamisalan koulutukseen hakevalla tulee olla sosiaali- ja terveysalan perustutkinto suoritettuna ennen hakuajan käynnistymistä.
Tärkeät tiedot jatkuvasta hausta
Opiskelijavalinta
Valinta tehdään hakemuksen ja ohjauskeskustelun tietojen pohjalta. Täytä siis hakemuksesi huolellisesti. Hakijan tulee tutustua valintaperusteisiin (opintopolu.fi).
Tutkintoon ei ole pääsykoetta, mutta kaikki hakijat, joiden kielitaito on todettu riittäväksi, kutsutaan ohjauskeskusteluun. Ohjauskeskustelut toteutetaan hakijoille erikseen ilmoitettavana ajankohtana. Kutsut lähetetään hakijoille sähköpostitse. Mikäli et pääse osallistumaan ohjauskeskusteluun, hakemuksesi joudutaan perumaan.
Hakeutumista koskevat tiedustelut haku@omnia.fi.
Kielitaidon arviointi
Hakija, jonka äidinkieli ei ole suomi, voi osoittaa suomen kielen taitonsa riittävän opiskeluun joko todistuksella tai osallistumalla kielitestiin (taso B1.1). Jos hyväksyttävää todistusta ei ole, niin hakija saa kutsun kielitestiin sähköpostilla. Se tulee läpäistä, jotta haku jatkuisi. Lue lisää kielitaidon arvioinnista.