SORA-tutkinnot Omniassa
Terveydentilasi tai toimintakykyysi liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi valituksi tulemiselle. Kuitenkin niin sanotuissa SORA-tutkinnoissa terveydentilasi tai toimintakykysi rajoitteet voivat olla esteenä koulutukseen pääsemiselle. SORA-lainsäädäntö määrittelee tietyt ehdot, jotka sinun on täytettävä tullaksesi valituksi lainsäädännön alaiseen koulutukseen.
SORA-lainsäädännön alaisia tutkintoja Omniassa
- kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto
- kehitysvamma-alan ammattitutkinto
- kuntoutus, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinto
- mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto
- sosiaali- ja terveysalan perustutkinnot
- turvallisuusalan perustutkinto
- vanhustyön erikoisammattitutkinto.
Katso kaikki SORA-lainsäädännön alaiset tutkinnot (oph.fi).
Omnian tarjoamien SORA-tutkintojen terveydentilan ja toimintakyvyn rajoitukset
Terveydentilasi tai toimintakykyysi liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Sinua ei voida kuitenkaan ottaa opiskelijaksi, jos et ole terveydentilaltasi tai toimintakyvyltäsi kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä.
Terveydentilasi tai toimintakykysi osalta tulee arvioida mahdollisten sairauksien aiheuttamat rajoitteet ja sairauksien yksilöllinen hoitotilanne.
Opiskelijavalinnan esteet
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla
- fyysistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus tai vamma.
- kommunikoinnin ja viittomisen estävä sairaus tai vamma.
- käsi-ihottuma, joka rajoittaa käytännön työtehtävissä toimimista.
- lääkkeiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö.
- mielenterveyden häiriö tai psyykkinen sairaus, joka ei ole hoitotasapainossa.
- päihteiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö.
- vuorovaikutusta vaikeuttava toimintakyvyn häiriö.
- värinäön häiriö, joka rajoittaa käytännön työtehtävissä toimimista.
Lue lisää tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista (opintopolku.fi).
SORA-säädökset ja soveltuvuuden arviointi
Omnian velvollisuus on koulutuksen järjestäjänä edistää koulutuksen aikaista, mutta myös sen jälkeistä työelämän turvallisuutta. Tässä työssä Omnian toimintaa ohjaavat valtakunnalliset SORA-säädökset.
SORA-säädöksillä edistetään
- opiskelijan itsensä ja opiskelu- ja työyhteisön turvallisuutta
- potilas- ja asiakasturvallisuutta
- liikenteen turvallisuutta sekä
- alaikäisten turvallisuutta.
Opiskelijaksi hakeutuvan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. SORA-säädöksissä mainituissa tutkinnoissa hakijan tulee kuitenkin täyttää säädösten mukaiset edellytykset koskien terveydentilaa ja toimintakykyä sekä aiempia opiskeluoikeuden peruuttamisia.
Soveltumattomuutta arvioitaessa Omniassa halutaan varmistaa toimintamallien esteettömyys, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, vastuullisuus, ennaltaehkäisevyys sekä yhteistoiminnallisuus. SORA-säädöksiä sovelletaan myös työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamassa koulutuksessa sekä ei-tutkintotavoitteisiin valmistavissa ja valmentavissa koulutuksissa.
Opiskeluoikeuden peruuttamista ja palauttamista koskevia säädöksiä ei sovelleta oppisopimuskoulutuksessa, koska oppisopimus on määräaikainen työsuhde ja oppisopimus syntyy opiskelijan, työnantajan ja koulutuksen järjestäjän sopimuksella.
Terveydentilaa koskevia tietoja saavat käsitellä Omniassa vain sellaiset henkilöt, jotka tekevät päätöksiä opiskelijaksi ottamisesta ja valmistelevat opiskeluoikeuden peruuttamista ja palauttamista.
Mukauttaminen ja poikkeaminen
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa voi osaamisen arviointia mukauttaa yhteisissä tutkinnon osissa. Lisäksi voi osaamisen arviointia mukauttaa ammatillisten tutkinnon osien osalta, mikäli potilas- ja asiakasturvallisuus ei vaarannu. Lääkehoitoon, lääkematematiikkaan sekä potilas- ja asiakasturvallisuuteen liittyvää osaamisen arviointia ei voi mukauttaa.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa ei voida poiketa lääkehoitoon, lääkematematiikkaan eikä potilas- ja asiakasturvallisuuteen liittyvistä ammattitaitovaatimuksista.
Huomioitavaa on, että tutkinnon osassa Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella osaamisen arviointia ei voi mukauttaa eikä ammattitaitovaatimuksista voi poiketa.