Tervetuloa opiskelemaan Espoon aikuislukioon! Tällä sivulla on tärkeää tietoa ja linkkejä, jotka sinun on hyvä tietää hieman ennen opintojesi alkua ja ensimmäisten viikkojen aikana.
Huomaathan ennen opintojen aloitusta tehtävät asiat:
Palvelutori auttaa ja tukee sinua koko opintojen ajan. Tutustu Palvelutori.
Omnian käyttäjätunnuksen aktivointi
Saat käyttäjätunnuksen eli opiskelijanumeron ja väliaikaisen salasanan sähköpostilla lähempänä opiskelujen alkua. Kun olet saanut sähköpostiviestin, voit aktivoida tunnuksesi ja luoda salasanasi osoitteessa tunnus.omnia.fi. Lue ohjeet käyttäjätunnuksen käyttöönottoon ja käyttöön (it.omnia.fi).
Omniassa on käytössä monivaiheinen tunnistautuminen. Saat monivaiheisen tunnistautumisen käyttöösi käyttäjätunnusten aktivoinnin jälkeen. Lue ohjeet monivaiheisen tunnistautumisen käyttöön (it.omnia.fi).
Huoltaja voi aktivoida oman tunnuksensa vasta sitten, kun opiskelija on aktivoinut oman tunnuksensa. Ohje huoltajalle Wilma-tunnuksen aktivointiin (it.omnia.fi).
Tiedottaminen aikuislukiossa
Wilma
Ilmoittautuessasi opiskelijaksi saat tunnukset Wilma-ohjelmaan (wilma.omnia.fi). Wilma on aikuislukion tärkein tiedotuskanava. Siellä saat opettajien ja opinto-ohjaajien lähettämiä viestejä ja pääset lukemaan koulun ajankohtaisista asioista Wilman ajankohtaisista ja pysyvistä tiedotteista. Wilmassa suunnittelet opintojasi ja yo-tutkinnon suorittamisen opintojen alusta loppuun saakka.
Sähköposti ja puhelinnumero
Huolehdithan, että Omnian järjestelmissä on ajantasainen sähköpostiosoitteesi ja muut yhteystiedot. Sähköpostiisi saat muistutusviestin mm. salasanan vanhentumisesta ja henkilökunta voi ottaa yhteyttä myös sähköpostin kautta. Saat käyttöösi Omnian edu.omnia.fi-päätteisen sähköpostiosoitteen.
Opintojen aloitus
Olet saanut sähköpostiviestin opintojen aloitukseen liittyen. Opintojen alussa sinulle nimetään vastuuopettaja. Vastuuopettaja perehdyttää sinut oppilaitoksen käytänteisiin ja opintoihin. Lukujärjestyksen löydät Wilmasta, kun opinnot ovat alkaneet.
Voit aloittaa opintojaksoille ilmoittautumisen, kun olet aktivoinut Wilma-tunnuksesi.
Henkilökohtainen opintosuunnitelma lukio-opinnoissa
Henkilökohtainen opintosuunnitelma eli HOPS on koko opiskeluajan kestävä prosessi, joka tukee opintojesi etenemistä. Tutkintotavoitteisten opiskelijoiden tulee varata ohjausaika opintojen suunnitteluun omalta opinto-ohjaajalta. Ajanvarauksen voi tehdä Wilmasta opinto-ohjaajan ajanvarauskalenterista. Ota henkilöllisyystodistus ohjaukseen mukaan.
Tukea opiskeluun ja elämään
Opinnoissa, erilaisissa elämäntilanteissa ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa sinua auttaa joukko ammattilaisia.
- Opinto-ohjaus antaa neuvoja opintoihin liittyvissä tilanteissa
- Erityisopetus antaa tukea oppimisprosessin etenemisessä
- Kuraattori auttaa ja neuvoo erilaisissa elämäntilanteissa (vain oppivelvollisille)
- Opiskeluterveydenhuolto on tukena terveyteen ja terveyspalveluihin liittyvissä tilanteissa (vain oppivelvollisille)
- Psykologi tukee psyykkistä hyvinvointia (vain oppivelvollisille)
Vastuuopettaja tutkinto-opiskelijoille
Oppimäärän alusta aloittaville, oppivelvollisille ja maksuttomuuden piiriin kuuluville opiskelijoille nimetään vastuuopettaja. Vastuuopettaja on matalan kynnyksen yhteyshenkilö, joka seuraa opintojen etenemistä ja järjestää pienryhmätapaamisia. Hän tekee ohjausyhteistyötä opinto-ohjaajien ja erityisopettajan kanssa, sekä tukee opiskelijan hyvinvointia ja yhteisöllisyyden sekä osallisuuden lisäämistä.
Aikuislukion opiskelijan polku
Opiskelijan polku havainnollistaa opintojesi eri vaiheet ja niihin kuuluvat tuki- ja ohjauspalvelut, joista saat tarvitsemasi ohjausta ja tukea. Palvelupolusta näet, mitä tapahtuu ennen koulutusta, koulutuksen aikana ja koulutuksen jälkeen
Aikuislukion sanastoa
Tutustu alla lukiossa käytettävään sanastoon.
Tärkeitä termejä
- Aineopiskelija - Opiskelee yksittäisen aineen opintoja.
- Lukion oppimäärä - Lukion oppimäärä vähintään 88 op sisältää pakollisia ja valin-naisia opintojaksoja, jotka tarvitaan lukion päättötodistuksen saamiseksi.
- Lähi-, hybridi-, etä- ja verkko-opetus - Opintoja voit suorittaa paikan päällä tai verkko-opetuksessa.
- Opetussuunnitelma eli tuntijako - Määrittelee, minkä mukaisesti opintoja lukiossa järjestetään ja mitä lukiolaisen on vähintään opiskeltava. Opiskelijan tavoitteena on lukion oppimäärän ja/tai ylioppilastutkinnon suorittaminen.
- Opintojakso - Opintojaksoja on laajuudeltaan 1 op – 3 op.
- Opintopiste, op - Suorittamiesi opintojen mittayksikkö.
- Osaamispiste, osp - Ammatillisten opintojen suoritukset merkitään osaamispisteinä (kaksoistutkinto).
- Osaamisen tunnistaminen - Lukio-opintoja tunnustetaan osaksi ammatillista perustutkintoa (kaksoistutkinto).
- Opintotarjotin - Opintotarjottimesta ilmenee opintojaksojen toteutuminen periodeittain. Verkko-opinnoille on oma tarjotin. Tarjottimet löydät kotisivuilta ja Wilmasta, jossa opintojaksot valitaan.
- Oppivelvollinen - Opiskelijat, jotka ovat suorittaneet perusopetuksensa 1.1.2021 jälkeen. Opiskelija on oppivelvollinen kunnes täyttää 18 v. Sen jälkeen hän voi opiskella maksuttomasti sen kalenterivuoden loppuun, jolloin on täyttänyt 20 v.
- Pakollinen opintojakso - Opintojakso, jonka suorittaminen on pakollista koko lukion oppimäärän suorittajalle.
- Periodi - Periodi on n. 7 viikon pituinen opintojakson suoritusaika. Lukuvuoden aikana on 5 periodia.
- Päättöviikko ja palautepäivä - Osallistut kunkin oppiaineen loppukokeeseen tai osoitat muutoin osaamista; palautepäivänä voit tarvittaessa kysyä arvioinnista opettajalta.
- Reaaliaine - lukion lukuaineet, pois lukien matematiikka ja kielet.
- Starttiopintojakso - Peruskoulun oppimäärää kertaava opintojakso.
- Tuntijako - Kaikkien oppiaineiden kaikki opintojaksot, joita aikuisten lukiokoulutuksessa on mahdollista opiskelijalle tarjota.
- Valinnainen opintojakso - Voit valita joko valtakunnallisia tai paikallisia valinnaisia, jotka syventävät osaamista ja valmentavat yo-kirjoituksiin.
- Vastuuopettaja - Aikuislukion opettaja, joka lähiohjaa tutkinto-opiskelijoita.
- Ylioppilaskirjoitukset - Ylioppikirjoitukset järjestetään vuosittain keväällä ja syksyllä. Ylioppilaskirjoitukset ovat valtakunnallinen koe.
- Ylioppilastutkinto - Lukion loppututkinto, johon sisältyy vähintään 5 koetta.
- YTO-opinnot - Kaksoistutkinnossa suoritettavaan ammatilliseen perustutkintoon kuuluvat yhteiset tutkinnon osat. YTO-opinnot koostuvat pakollisista opinnoista (26 osaamispistettä) ja valinnaisista opinnoista (9 osaamispistettä).