Hyppää pääsisältöön

Omnian Nuorten työpajojen vuosi 2024

Uutinen | 03.04.2025
Omnian Nuorten työpajojen vuosi 2024 oli kehittämisen ja uusien alkujen vuosi.

Vuoden aikana toimintansa aloitti kaksi uutta työpajaa ja yhden työpajan toimintaa päivitettiin asiakastarpeen mukaan. Kehittämisessä kuulimme nuoria, yhteistyötahoja sekä työpajojen henkilöstöä. Kehitimme myös joustavia tapoja siirtyä ammatillisten opintojen pariin työpajajakson aikana.

Nuorten työpajoilla asiakasmäärässä oli hienoista nousua verrattuna vuoteen 2023, ja vuonna 2024 toimintaan osallistui 255 nuorta. Vieraskielisten asiakkaiden suhteellinen osuus kaikista asiakkaista kasvoi myös hieman ja oli yhteensä 23 %. Odotettavissa on, että tämän kohderyhmän osuus palvelussa olevista nuorista tulee jatkossakin nousemaan, ja Omnian Nuorten työpajoilla on kehitetty toimintaa siten, että voimme vastata vielä paremmin asiakasryhmän tarpeisiin.  

Uusia alkuja

Vuonna 2024 Nuorten työpajoilla rakensimme uutta ja päivitimme olemassa olevia toimintoja. Kirkkonummella sijainneen Taidepajan toiminta tuli päätökseen, ja uuden toiminnan kehittämisen tueksi tehtiin opinnäytetyönä kyselytutkimus kirkkonummelaisten nuorten palvelutarpeista. Kehittämistyön tuloksena aiemmin Espoossa toiminut Sote-paja siirtyi Kirkkonummelle päivitettynä Hyvinvointipajana. Pelinkehityspaja käynnistyi elokuussa 2024. Nuorten työpajoille oli jo pidemmän aikaa suunniteltu koodaamiseen ja peleihin liittyvää työpajaa, ja tällaisesta sisällöstä oli tullut toiveita myös nuorilta ja alueen sidosryhmiltä. Pelinkehityspajan löysikin heti asiakaskuntansa, ja työpaja täyttyi heti pelien tekemisestä kiinnostuneista nuorista.

Nuorten työpajoilla on tunnistettu vieraskieliset nuoret kasvavana asiakaskuntana, ja heidän ohjauksensa tukena on toiminut oma työpajaohjaaja. Hän on tukenut nuoria suomen kielen harjoittelussa ja kulttuuriin tutustumisessa. Nuorten työpajoilla ohjauskieli on suomi, ja nuoren kielitaitotason olisi hyvä olla A2-tasolla, jotta hän hyötyisi työpajatoiminnasta. Vuonna 2024 tunnistimme, että työpajoille hakeutui yhä enemmän nuoria, joilla oli tätä kielitaitosuositusta heikompi suomen kielen taito, ja halusimme löytää heille sopivan palvelumuodon. Tästä ideasta syntyi Kielipaja, joka aloitti toimintansa marraskuussa 2024. 

Nuorten ääni kuuluviin 

Nuorille pyrittiin tarjoamaan mahdollisimman monipuolisesti erilaisia toimintoja työpajajakson aikana sekä mahdollisuuksia osallistua työpajojen kehittämiseen. Keväällä 2024 järjestimme jokaisen työpajan kanssa oman kehittämishetken, jossa nuoria osallistettiin oman työpajan toiminnan kehittämiseen. Olemme huomanneet, että nuoret antavat melko vähän palautetta työpajajakson aikana, ja toiminnassa ei voida huomioida nuoren toiveita ja ideoita, jos palaute tulee jakson lopussa. Halusimme luoda nuorille mahdollisuuden ideoida ja esittää toiveita työpajatoimintaan. Kehittämishetket tuottivat arvokasta tietoa, ja nuoret kokivat tärkeäksi, että heitä kuullaan ja he voivat vaikuttaa toimintaan. 

Nuorten työpajojen arkeen kuuluu yhteisöllinen toiminta, joissa nuorten on mahdollista tutustua muiden työpajojen nuoriin ja viettää yhteistä aikaa. Yksi näistä toiminnoista on Nuorten foorumi, jolla on jo pitkä perinne Nuorten työpajoilla. Nuorten foorumissa nuorilla on mahdollisuus päästä vaikuttamaan ja kehittämään työpajojen toimintaan. Nuorten työpajojen verkostot myös kävivät vierailemassa Nuorten foorumissa vuonna 2024, ja nuoret pääsivät ideoimaan ja kehittämään mm. Työllisyys Espoon nuorille suunnittelemia palveluita. 

Opintoihin siirtyminen työpajoilla

Työpajajakson aikana jokaisen nuorten kanssa edistetään heidän omia tavoitteitaan ja yritetään löytää sopiva jatkopolku työpajoilta eteenpäin. Moni nuorista siirtyy opintoihin työpajajakson jälkeen, joko toiselle asteelle tai korkeakouluun. Olemme kehittäneet joustavampia ja kestävämpiä siirtymiä toisen asteen opintoihin ja rakentaneet yhteistyötä erityisesti Omnian sisällä. Vuonna 2024 Omniassa otettiin käyttöön sisäisten siirtymien malli, joka helpottaa Omnian palveluissa ja koulutuksissa sisällä olevien pääsyä ammatilliseen koulutukseen.

Sisäisen siirtymän mallin lisäksi olemme työpajoilla rakentaneet myös omaa mallia, jossa nuori voi siirtyä työttömästä opiskelijaksi työpajajakson aikana. Vuonna 2024 työpajat kokeilivat onnistuneet tällaista mallia yhteistyössä ajoneuvoalan kanssa, ja mallia on lähdetty laajentamaan tämän jälkeen toisillekin työpajoille. Tavoitteena on tarjota nuorelle mahdollisuus aloittaa opinnot mahdollisimman matalalla kynnyksellä jo tutussa työpajaympäristössä. 

Nuorten antama palaute vuoden 2024 toiminnasta 

Sovari – sosiaalisen vahvistamisen mittari on tärkeä työpajatoiminnan laadun mittari. Työpajajakson päätteeksi valmennuksessa olleet nuoret täyttävät Sovari-kyselyn, jossa kysytään kokemuksia työpajan toiminnasta ja vaikutuksista nuoren elämään. Sovari-kyselyyn vastasi 99 nuorta, joka oli 55 % kaikista työpajajakson päättäneistä vuonna 2024. 

Nuorten palautteiden perusteella Omnian Nuorten työpajat on tarjonnut tukea sosiaalisten taitojen kehittämiseen sekä motivaatiota tulevaisuuden suunnitteluun. Moni vastaajista oli kokenut kehittyneensä työelämä- ja arjenhallintataidoissa sekä saaneensa työpajoilta uusia ystäviä ja vertaistukea. Yhteisön tuki ja kannustava ilmapiiri ovat auttaneet nuoria vahvistamaan itseluottamustaan ja jaksamaan paremmin arjessa.

Kehittämisehdotuksissa nousi esiin samoja teemoja kuin edellisinä vuosina, jotka ovat yhteisöllisyyden ja ryhmäprojektien lisääminen ja työpajajakson pidentäminen. Moni nuorista kokee, että kuuden kuukauden työkokeilujakso on liian lyhyt.

Kokonaisuudessaan työpajat saivat paljon positiivista palautetta, ja kehittämiskohteet keskittyivät suurimmaksi osaksi toiminnan sujuvuuteen. Vastaajista 99 % suosittelisi työpajoja työttömälle kaverilleen.

Infograafi Omnian nuorten työpajojen vuodesta lukuina.
Takaisin ylös
Tagit:
Uutinen
Ammattitaito
Osallisuus