Hyppää pääsisältöön

Opiskelijat kannustavat äänestämään ­– Eurovaalipaneelissa keskusteltiin opiskelijoille tärkeistä asioista

Uutinen | 19.04.2024
Omnian opiskelijoiden kattohallituksen järjestämässä eurovaalipaneelissa keskusteltiin turvallisuudesta, mielenterveydestä, EU:n tulevaisuudesta ja hieman myös valtakunnan politiikasta.

Aloite paneelin järjestämisestä lähti opiskelijoilta itseltään. Kattohallituksen jäsenet olivat yhteydessä ehdokkaisiin ja suunnittelivat paneelin kysymykset. Paneelia oli mahdollista seurata paikan päällä Lehtimäentien auditoriossa tai etänä.

”Haluamme, että myös nuoret kiinnostuisivat poliittisista teemoista ja päätöksenteosta enemmän. Euroopan unionissa tehdään monia opiskelijoita ja nuoria koskevia päätöksiä. EU:n politiikalla vaikutetaan kansalliseen politiikkaan, ja siten se on tärkeä osa myös jokaisen suomalaisen ja nuoren elämää. Nämä teemat saa parhaiten tuotua opiskelijoiden ja nuorten lähelle tuomalla paneelin nuorten lähelle omalle koululle”, tiedottaja Victor Söderholm kertoo.

Tapahtuman järjestelyt sujuivat mallikkaasti yhteistyössä Omnian Markkinointi- ja viestintäpalveluiden sekä opiskelijatoiminnan vastaavien kanssa.

”Ehdokkaiden saaminen paneelin oli hieman haastavaa, ja heitä kyseltiin aina viimehetkille asti. Ehdokkaita tuli lopulta neljä, eli enemmänkin olisi mahtunut, mutta toisaalta näin ehdokkailla oli enemmän puheaikaa ja keskustelu saattoi siitä näkökulmasta olla antoisampaa ja kiinnostavampaa", Söderholm toteaa.

Paneeliin osallistuivat Miro Ilvonen (vihreät), Jessi Jokelainen (Vasemmistoliitto), Henriina Rantala (kokoomus) sekä Petri Roininen (keskusta).

Kysymysten teemat nousivat opiskelijoiden arjesta ja yhteiskunnallisesta keskustelusta

Paneelin sisältöä suunnitellessaan kattohallitus pohti yhdessä keskustellen, mitkä teemat ovat ajankohtaisia ja opiskelijoille tärkeitä. Kysymykset suunniteltiin niin, että ne ovat puolueettomia.

”Seurattiin yhteiskunnallista keskustelua ja pohdittiin viimeaikaisia EU:hun liittyviä uutisia. Näistä pohdiskeluista nousi tällä kertaa kiinnostavimmiksi EU:n ulkoasiat (Ukraina, Gaza ja Yhdysvallat), päätöksenteko, opiskelijat, mielenterveys, turvapaikanhaku ja ilmastonmuutos”, Söderholm kertoo.

Panelistit nostivat esimerkiksi esille, että terveydenhuoltoon liittyvät kysymykset tulee hoitaa paikallisesti ja mielenterveyden hoitoon varata resurssit alueellisesti. Paneelissa kuitenkin huomautettiin, että EU:lla on mahdollisuus tukea esimerkiksi järjestöjä ja lisätä tietoutta mielenterveyteen liittyen.

Euroopan unionin roolin turvallisuuden rakentamisessa panelistit näkivät tärkeänä. Yksimielisiä oltiin siitä, että Ukrainaa tulee tukea, jotta Venäjän hyökkäyssota päättyy. Ukrainan EU-jäsenyyttä tulee panelistien mielestä rakentaa jo nyt, jotta askelmerkit ovat selvillä, kun Ukraina ei käy sotaa. Yksimielisiä panelistit olivat myös siitä, että EU:n jäseneksi hyväksymiseen liittyvistä periaatteista oikeusvaltion, ihmisoikeuksien kunnioittamisen ja demokratian osalta ei saa joustaa missään tilanteessa.

Keskustelua nousi myös siitä, tulisiko EU:ssa mahdollistaa päätöksenteko ilman yksimielisyyttä. Nyt useista arkaluontoisina pidettävistä aiheista voidaan päättää, jos kaikki jäsenvaltiot ovat yksimielisiä. Tällaisia aiheita ovat esimerkiksi verotus ja yhteinen turvallisuuspolitiikka.

Ilvonen ja Jokelainen kannattivat yksimielisyysperiaatteesta luopumista laajemminkin, kun taas Rantala kannatti enemmistöpäätöksentekoon siirtymistä turvallisuuspoliittisissa päätöksissä. Roininen huomautti, että on tärkeää estää EU:n päätöksenteon kasvattamista alueellisessa päätöksenteossa, mutta tunnistaa ne aihealueet, joissa EU on vahvimmillaan, kuten turvallisuuspolitiikassa.

EU:n päätöksenteko näkyy myös nuorten arjessa

Omnian opiskelijoiden kattohallitus pitää tärkeänä, että jokainen opiskelija kiinnostuu päätöksenteosta EU-tasolla ja suuntaan vaaliuurnille.

”Vaikka EU:n päätöksenteko voi tuntua nuorista kaukaiselta, on sillä kuitenkin suoria vaikutuksia heidän elämäänsä. EU:lla on esim. erilaisia rahastoja, joilla rahoitetaan monenlaisia hankkeita ja toimintoja ympäri Eurooppaa. EU:ssa vaikutetaan myös jäsenmaiden kansalliseen politiikkaan esimerkiksi direktiivien avulla, joten sinänsä EU:n politiikka on myös Suomen politiikkaa. Vaaleissa äänestäminen on tärkeää, koska edustuksellisen demokratian periaate on, että kansa äänestää edustajat tekemään päätöksiä puolestaan. Jos sinä et äänestä, kukaan ei edusta sinua ja sinun kantojasi”, Söderholm kannustaa.

Takaisin ylös
Tagit:
Uutinen
Osallisuus