Kone- ja tuotantotekniikka on keskeinen osa teollisuutta, kattaen kaiken koneiden ja laitteiden valmistuksesta teollisten tuotteiden tuotantoon. Ala on kärsinyt työvoimapulasta, sillä eläköitymisten myötä osaajia tarvitaan yhä enemmän.
"Tämä on erittäin monipuolinen ala. Koulutamme koneistajia, levyseppähitsaajia, koneautomaatioasentajia ja monia muita. Koneautomaatio on erityisen hyvässä nosteessa tällä hetkellä," kertoo opettaja Juha Rautamies.
Rautamies kannustaa hakeutumaan alalle, jolla työtehtävät ovat monimuotoisia ja koulutus tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia työllistyä.
Ala täynnä mahdollisuuksia
Teknologian nopea kehitys, erityisesti robotiikan ja automaation saralla, on muuttanut alan toimintatapoja. Nykyaikaiset tuotantomenetelmät, kuten CNC-työstö ja robotiikka, ovat keskeisessä roolissa metallin työstössä ja muissa tuotantoprosesseissa. Tämä kehitys edellyttää työntekijöiltä jatkuvaa osaamisen päivittämistä ja tarjoaa samalla mahdollisuuksia erikoistua uusiin teknologioihin.
"Robotiikka ja automaatio näkyvät opiskelijoiden arjessa yhä enemmän. Meillä opiskelijat perehtyvät muun muassa logiikkajärjestelmiin ja koneautomaation ratkaisuihin," Rautamies toteaa ja korostaa, että työelämässä oppiminen on olennainen osa koulutusta.
"On tärkeää, että opiskelijoita myös kannustetaan siirtymään työelämään opintojen aikana. Siellä oppii käytännössä sen, mitä luokkahuoneessa ei voi opettaa."
Muuttuneella alalla työ on siistiä ja järjestelmällistä
Kone- ja tuotantotekniikan alalla palkkataso on kilpailukykyinen toisen asteen koulutuksen suorittaneille. Esimerkiksi koneistajan keskimääräinen kuukausipalkka Suomessa on noin 2 932 euroa. Tieto perustuu Duunitorin keräämiin tietoihin työnantajien ilmoittamista palkoista ja työntekijöiden raportoimasta palkkatasosta. Palkat voivat vaihdella merkittävästi työtehtävän, työnantajan ja työntekijän kokemuksen mukaan.
Teknologiatiistai-tapahtuma pyrki myös muuttamaan vanhentuneita mielikuvia alasta.
"Nykyään työ on siistiä ja järjestelmällistä. Työympäristöt ovat muuttuneet paljon aiemmasta, ja turvallisuus sekä ergonomia ovat keskiössä," Rautamies kuvaili.
Uusien osaajien kouluttaminen ja houkutteleminen alalle on ratkaisevan tärkeää, jotta teollisuuden tarpeisiin voidaan vastata ja varmistaa Suomen kilpailukyky globaalissa taloudessa.
"Tämä ala on loistava valinta, jos haluaa oppia monipuolisia taitoja ja työskennellä teknologian kehityksen kärjessä," hän summaa.