Perheellisenä ihmisenä Marjaana Lumiala kiinnostui Omnian koulutuksesta, sillä opinnot voi suorittaa suurelta osin omien työtehtävien kautta eikä koulutus kuormita iltoja ja viikonloppuja. Lumialan valintaan vaikutti myös mahdollisuus suorittaa Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto yksittäisen kurssin sijasta sekä koulutuksen hinta.
”Se oli kohtuuhintainen. Monet opintokokonaisuudet ovat useiden tuhansien hintaisia enkä sellaiseen halunnut lähteä”, Lumiala toteaa.
Tarve kouluttautua syntyy työtehtävien kautta
Lumiala on taustaltaan fysioterapeutti. Kliinistä hoitotyötä hän ei ole kuitenkaan tehnyt, vaan hyppäsi suoraan liikunta- ja hyvinvointialalle. Pian työn aloittamisen jälkeen Lumiala aloitti aikuiskasvatustieteen opinnot avoimessa yliopistossa kehittääkseen johtamisosaamistaan.
Lumiala rakastaa uuden oppimista ja ajattelee, ettei kouluttautuminen ole koskaan turhaa. Oppimisen ilon lisäksi Lumialan valintoja on usein määrittänyt sen hetkiset työtehtävät.
”Työ toi vastaan Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon. Tämä tutkinto sopi kuin nenä päähän tähän hetkeen elämää”, Lumiala pohtii.
Vaikka Lumiala kannustaa opiskelemaan ja haluaa kehittää itseään jatkuvasti, on hänestä tärkeää muistaa tasapaino työn, opiskelun ja muun elämän välillä.
”Elämässä on muutakin kuin opiskelu ja työ. Tuote- ja palvelukehittäjän opinnot voit tehdä joustavasti työn ohessa, joten tämä sopii kaikille, jotka vain haluavat kehittää itseään.”
Monipuolinen koulutus saa kiitosta
Lumialan opinnot pitivät sisällään kymmenen lähiopetuspäivää sekä yksilö- ja ryhmätehtäviä.
”Sisällöllisesti teemat liittyivät palvelumuotoiluun, tuotekehitystyöhön ja projektinhallintaan, mistä pidin erityisesti”, Lumiala kertoo.
Koulutuksessa käsiteltiin myös esimerkiksi sosiaalista mediaa ja brändäystä sekä verkostoissa työskentelemistä ja strategiapohjaista työskentelyä. Koulutuksen laajuus saakin kiitosta Lumialalta.
Opiskelu hektisen arjen keskellä on aina haastavaa, ja riittävä tuki läpi opintojen on tärkeää. Lumiala kiittää erityisesti kouluttaja Jenni Heinosta siitä, että haasteiden kanssa ei koskaan jäänyt yksin.
”Välillä oli sellainen olo, että oli pakko tarkistaa jokin asia, jotta ei lähde tekemään päin honkia, ja vastauksen sai todella nopeasti, yleensä jo samana päivänä”, Lumiala kertoo.
Kehitystyön aihe syntyi toimintaympäristön muutoksesta
Palvelumuotoilussa tavoitteena on kehittää toimintaa niin, että palvelu vastaa aiempaa paremmin asiakkaan tarpeisiin, mutta muutokset tukevat myös palveluntarjoajan tavoitteita.
Ennen koronapandemiaa eSportsin toimintaan kuului asiakkaiden tapaaminen yrityksien tiloissa. Koronan myötä toimintaympäristö luonnollisesti muuttui.
”Meidän piti kehittää tilalle jotain vastaavaa, jotta pystyimme vetämään hyvinvointiprojekteja ilman, että ihmiset tulevat paikanpäälle. Kehitimme hyvinvointipalvelu Wellnet Onlinen, joka on nyt toimintamme pohja”, Lumiala kertoo.
Tuote- ja palvelukehittäjän koulutukseen kuuluu kehittämistyö, jonka Lumiala teki vakuutusyhtiö Varmalle. Kehittämistyö osui yksi yhteen Lumialan työn kanssa.
”Tein kehitystyön eläkeyhtiö Varmaan, jolle rakensimme palvelusta hybridimallin Varman haasteiden pohjalta. Wellnet Onlinen lisäksi halusimme työskennellä myös paikan päällä Varmassa, sillä heiltä löytyy jumppa- ja kuntosalit”, Lumiala kertoo.
Tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä haasteet ovat usein samoja alasta riippumatta
Tuote- ja palvelukehittäjän koulutus ei ole alasidonnainen, vaan koulutuksesta hyötyvät kaikki kehittämistyötä tekevät.
”Aika moni ihminen työelämässä, oli sitten julkisella tai yksityisellä sektorilla, kehittää palveluita ja prosesseja. Voisin esimerkiksi kuvitella, että HR:ssä on paljon palveluita, joita voi kehittää asiakkaan näkökulmasta”, Lumiala toteaa.
Omnian koulutukset ovat myös hyvä paikka verkostoitua. Lumiala kertoo löytäneensä opiskelukavereista potentiaalisia yhteistyökumppaneita.
“Koulutuksessa oli ihania ihmisiä, ja vaikka olimmekin eri aloilta, olivat ilmiöt aivan samoja. Painitaan samojen asioiden kanssa, oli sitten laivanvarustamossa tai muualla. Sain todella kivoja ja hyviä kontakteja ja sellaisia, joiden kanssa varmasti jatketaan ihan yhteistyötäkin”, Lumiala kertoo.
Kiinnostuitko?
Työtä ja tulevaisuutta
Tämä postaus kuuluu Työtä ja tulevaisuutta -blogisarjaan.