Koulutuksen kuvaus
Lähihoitajaopintojen ensimmäiset tutkinnon osat tarjoavat mainion tilaisuuden kurkistaa ammatin mahdollisuuksiin. Nämä opinnot antavat vahvan perustan lähihoitajan työhön ja tutustuttavat opiskelijat erilaisiin asiakkaisiin lapsista ja nuorista vanhuksiin.
Osaamisalaopinnoissa hankitaan syventävää osaamista valitsemallasi alalla. Omniassa on tarjolla seuraavat osaamisalat:
- Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala
- Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala
- Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala
- Sairaanhoidon osaamisala
- Vammaistyön osaamisala
- Suun hoidon osaamisala (vain erillishaun kautta)
Omnia on myös luonnostaan monikulttuurinen opiskeluympäristö, mikä näkyy opinnoissa rikkautena. Kestävän kehityksen edistäminen on osa perustutkinto-opiskelijan opintoja. Voit hakea koulutuksen jälkeen ammattikorkeakouluun tai yliopistoon jatko-opintoihin. Omnia on hyvä ympäristö suunnitella myös yritystoimintaa ja kartuttaa yrittäjyysosaamista.
Sinulla on mahdollisuus suorittaa (opintoja tai) työelämässä oppimisen jaksoja myös ulkomailla.
Lue lisää tutkinnon rakenteesta (eperusteet.opintopolku.fi).
Koulutuksen tiedot
Minkälaisiin tehtäviin valmistut?
Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisalan suorittanut lähihoitaja osaa toimia osallisuutta, kuntoutumista ja toimintakykyä edistävästi huomioiden ikääntymisen vaikutukset toimintaan kotona ja muissa toimintaympäristöissä.
Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalan suorittanut osaa edistää lapsen, nuoren, perheen ja lähiverkoston terveyttä ja hyvinvointia sekä varhaiskasvatuksessa lapsen kasvua, hyvinvointia ja oppimista.
Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisalan suorittanut osaa työskennellä mielenterveys- ja päihdetyössä sekä tehdä alan asiakas- ja verkostotyötä.
Sairaanhoidon osaamisalan suorittanut osaa edistää asiakkaan terveyttä ja toimintakykyä sekä toimia kotihoidossa ja sairaanhoitotyössä.
Vammaistyön osaamisalan suorittanut osaa edistää vammaisen osallisuutta sekä ylläpitää ja edistää toimintakykyä
Suun hoidon osaamisalan suorittanut osaa toimia suun hoitotyössä ja edistää suun terveyttä. Omniassa Suunhoidon osaamisalaan haetaan erillishaun kautta vuosittain. Hakukriteerinä on mm., että hakija on valmis lähihoitaja.
Koulutuksen kesto
Opintojen kesto on yksilöllinen. Keskimäärin opinnot kestävät 2–3 vuotta. Opintojen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan ja siihen vaikuttavat mm. aikaisemmat opintosi, työkokemuksesi sekä yksilöllinen opiskelutarpeesi.
Toteutus
Koulutus muodostuu innostavista koulutuspäivistä, oppimistehtävistä, ryhmä- ja projektitöistä, itsenäisestä työskentelystä, pienryhmäohjauksesta ja työssä oppimisesta. Opetuspäiviä on 4–5 kertaa viikossa.
Koulutuksen voit myös suorittaa oppisopimuksella. Kun opiskelet oppisopimuksella, hankit samanaikaisesti työkokemusta, ammatillisia verkostoja ja kehität ammattitaitoasi. Saat palkkaa tehdystä työstä ja todistuksen osaamisestasi.
Voit luoda oman opintopolkusi sisällyttämällä tutkintoon esim. AMK-opintoja, lukio-opintoja, aktiiviopintoja tai yrittäjyysopintoja. Urheilijat voivat joustavasti yhdistää ammatillisen opiskelun ja harjoittelun. Lue lisää suorituspoluista.
Hakeutuminen
Jatkuva haku
Jatkuvassa haussa voivat hakea kaikenikäiset hakijat aiemmasta koulutuksesta riippumatta. Jotkin haut voidaan avata vain kohdennettuina tietyille hakijaryhmille.
Tärkeät tiedot jatkuvasta hausta
Opiskelijavalinta
Valinta tehdään hakemuksen tietojen pohjalta. Täytä siis hakemuksesi huolellisesti. Yksi hakemus lähihoitajan koulutukseen riittää. Suuntautumisopinnot valitaan ensimmäisen vuoden jälkeen. Hakijan tulee tutustua jatkuvan haun tärkeisiin tietoihin.
Tarkistathan, että täytät koulutuksen asettamat terveydentilan ja toimintakyvyn vaatimukset. Sinua ei voida ottaa opiskelijaksi, jos et ole terveydentilaltasi tai toimintakyvyltäsi kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä. Lue lisää terveydentilan ja toimintakyvyn vaikutuksesta opiskelijavalintaan.
Hakeutumista koskevat tiedustelut haku@omnia.fi
Kielitaidon arviointi
Hakija, jonka äidinkieli ei ole suomi, voi osoittaa suomen kielen taitonsa riittävän opiskeluun joko todistuksella tai osallistumalla kielitestiin (taso B1.1). Jos hyväksyttävää todistusta ei ole, niin hakija saa kutsun kielitestiin sähköpostilla. Se tulee läpäistä, jotta haku jatkuisi. Lue lisää kielitaidon arvioinnista.
Mikäli kielitaitosi ei vielä ole riittävä lähihoitajaopintoihin. Tutustu hoiva-avustaja koulutuksen mahdollisuuteen, jossa kielitaito vaatimus on A2.2.
Haku
Espoon keskus, päiväopetus
Lisätiedot:
Järjestämme kaikille koulutukseen hakeneille pakollisen hakuinfon Lehtimäentien toimipisteessä 22.1.2025 klo 15.00-16.30.
Jos hakija ei osallistu hakuinfoon häntä ei voida valita koulutukseen.
Opiskelijavalinnoista ilmoitetaan viimeistään 7.2.2025.
Hakuaika:
2.12.2024 klo 00.01 - 6.1.2025 klo 23.59Koulutus alkaa:
17.3.2025kohdennettu haku
Kohdennettu haku on tarkoitettu vain rajatulle hakijaryhmälle. Tutustu tarkemmin kohdennettuun hakuun ennen hakulomakkeen täyttämistä. Opiskelijavalinnoista ilmoitetaan viimeistään 7.2.2025. Opinnot alkavat henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.
Hakuaika:
5.11.2024 klo 00.01 - 6.1.2025 klo 23.59
Yhteishaku
Yhteishaussa voivat hakea perusopetuksesta tai ulkomailla perusopetusta vastaavasta koulutuksesta valmistuneet nuoret, joilla ei ole toisen asteen koulutusta suoritettuna.
Tärkeät tiedot yhteishausta
Opiskelijavalinta
Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Katso muut yhteishaun valintaperusteet (opintopolku.fi).
Tarkistathan, että täytät koulutuksen asettamat terveydentilan ja toimintakyvyn vaatimukset. Sinua ei voida ottaa opiskelijaksi, jos et ole terveydentilaltasi tai toimintakyvyltäsi kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä. Lue lisää terveydentilan ja toimintakyvyn vaikutuksesta opiskelijavalintaan.
Hakeutumista koskevat tiedustelut haku@omnia.fi
Harkinnanvarainen valinta
Sinut voidaan valita opiskelijaksi harkinnanvaraisesti seuraavista syistä:
- Olet opiskellut sekä äidinkieltä että matematiikkaa perusopetuksessa yksilöllistetyn oppimäärän mukaisesti
- Oppimisvaikeudet
- Sosiaaliset syyt
- Koulutodistusten puuttuminen (jos olet keskeyttänyt peruskoulun)
- Koulutodistusten vertailuvaikeudet (jos haet ulkomaisella todistuksella)
- Tutkinnon suorittamiseen riittämätön tutkintokielen kielitaito.
Hakija, jonka äidinkieli on muu kuin suomi, kutsutaan tarvittaessa suomen kielen kartoitukseen.
Lue lisää tietoa harkinnanvaraisesta valinnasta.